Je hebt vast wel eens van crypto gehoord. Wellicht ken je mensen die hier actief mee zijn of ben je zelf geïnteresseerd in de wereld van crypto. Na de populaire bitcoin zijn er veel verschillende cryptomunten ontstaan waarin je kunt handelen. Toch is het voor veel mensen nog niet helemaal duidelijk wat dit nu precies inhoudt, hoe je eraan begint en hoe je er geld mee kunt verdienen. Daarom lees je in dit artikel meer over het fenomeen crypto en kun je ontdekken of het iets voor jou is.
Wat betekent crypto?
Om maar bij het begin te beginnen, de betekenis van het woord crypto betekent letterlijk ‘geheim’ of ‘verbergen’. Dat sluit natuurlijk volledig aan bij deze wereld, waarin vaak erg geheimzinnig wordt gedaan. Cryptografie zorgt ervoor dat derden geen toegang krijgen tot gevoelige informatie, doordat er een techniek wordt gebruikt om een bericht te versleutelen. Hierdoor kunnen alleen de zender en ontvanger het bericht lezen. De techniek bestaat uit een combinatie van allerlei wiskundige formules, informatica en engineering. Hier is dus niet zomaar tussen te komen.
Decentralisatie en blockchain
Twee begrippen die je ongetwijfeld veel zult tegenkomen bij het handelen in crypto zijn een gedecentraliseerde structuur en blockchain. Een gedecentraliseerde structuur houdt in dat je niet afhankelijk bent van een derde partij om te functioneren. De werklading van transacties wordt op meerdere machines verspreid zonder op een centrale server te vertrouwen. Hierdoor kan de transactie gewoon doorgaan wanneer een machine gehackt wordt of uitvalt. Een blockchain is een soort database waarin informatie wordt opgeslagen. Kleine blokjes informatie worden aan een lange ketting toegevoegd, daar komt dan ook de naam vandaan. Elk nieuw blokje bevat informatie over het vorige en huidige blokje. Als deze niet matchen zal het blokje niet worden aangesloten op de ketting.
Cryptocurrency
Je hebt ongetwijfeld wel eens van de Bitcoin gehoord. Dit is de eerste gedecentraliseerde digitale munt die ooit is gemaakt. Bitcoin is gebaseerd op cryptografie, decentralisatie en blockchain-technologie. Omdat de bitcoin al snel werd gezien als het digitale goud, zijn er sindsdien veel andere cryptocurrency ontstaan. Door de onderlinge concurrentie is er snel veel innovatie toegepast. Nieuwe currency waarin je je kunt verdiepen zijn bijvoorbeeld ethereum, chainlink, verge en ripple. Deze munten die zijn ontstaan na de bitcoin worden ook wel de altcoins genoemd, oftewel de alternatieve bitcoins. Je bewaart de digitale valuta op je eigen cryptocurrency Wallet. Dit is een soort bankrekening voor digitale valuta. Je hebt hierbij keuze uit een hardware Wallet of een software Wallet. De hardware wallet is een fysieke USB die je kunt aansluiten op je computer, een software wallet is een programma dat je op je computer kunt installeren. Aan beide opties zijn verschillende voor- en nadelen verbonden.