Wanneer iemand gaat sporten, zijn er een hele hoop zaken die waarschijnlijk wel handig zijn om te hebben. De correcte kleding en spullen, een kaart voor de sportschool, het juiste dieet en, belangrijk, de juiste supplementen. Vele zaken hiervan zullen mensen wel al snel kopen. De beginnende sporter gaat vaak graag op zoek naar de juiste kleding, toch? Het kan wat moeilijker zijn om uit te zoeken welk dieet en welke supplementen belangrijk zijn om te nuttigen wanneer er gesport wordt. Daarom heeft dit blog twee supplementen die elke sporter wel zou moeten hebben.

Isotone sportdrank

Tijdens het sporten verliest iemand veel vocht en zout doordat iemand gaat zweten. Dit kan ervoor zorgen dat iemand snel uitgedroogd raakt, ook wanneer er genoeg water gedronken wordt. Zeker in warmere klimaten kunnen mensen die veel sporten veel vocht en zout verliezen en het kan moeilijk zijn om weer op de juiste levels te komen. De vocht- en zouttekorten horen natuurlijk weer aangevuld te worden. Sportdranken zijn voor deze momenten de oplossing.  

Sportdranken komen in drie verschillende soorten: de isotone, hypotone en hypertone dranken. De verschillen tussen de dranken ontstaan door de verhouding van water, vitamines, zout en koolhydraten. Hypotone dranken hebben weinig zout en suiker, hypertone dranken hebben juist veel zout en suiker, en isotone dranken bevatten evenveel suiker en zout als de hoeveelheden die in bloed en lichaamsvocht zitten. Deze dichtheid van ingrediënten wordt ook wel osmolaliteit genoemd. Dranken met een lage osmolaliteit worden sneller opgenomen in het lichaam dan dranken met een hoge osmolaliteit. De isotone sportdrank zit hier dus precies tussenin, waardoor het op een meer regelmatig tempo wordt opgenomen. Een isotone drank zorgt ervoor dat de sporter er weer tegenaan kan gaan!

EAA

EEA staat voor essentiële amino zuren (acids). Aminozuren zijn de bouwstenen die eiwitten opbouwen. Eiwitten zijn op hun beurt weer de bouwstenen van het lichaam. Er zijn essentiële en niet- essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kunnen niet worden aangemaakt door het lichaam. Daarom is het belangrijk om deze bouwstenen wel te nuttigen door middel van voedingssupplementen. Essentiële aminozuren zorgen voor gezonde spieren, omdat de zuren de afbraak van spiermassa verminderen. Ook worden de spieren weer opgebouwd. Wanneer iemand sport of een actieve leefstijl heeft, ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. De eiwitten en aminozuren zorgen ervoor dat de spieren weer worden opgebouwd, zodat iemand weer sterkere spieren krijgt. Naast sporters kunnen ook ouderen een voordeel halen uit het gebruiken van EAA’s. Zij hebben namelijk ook een hogere behoefte aan eiwitten, omdat de spierafbraak sneller gaat wanneer iemand ouder wordt.

Twee belangrijke supplementen voor alle sporters.

Geef een reactie

Terug omhoog