Als paardenliefhebber zoek je altijd naar de beste manier om voor je viervoeter te zorgen. Wat is nou mooier dan de kracht van de natuur te gebruiken om je paard gezond en blij te houden? Natuurlijke remedies zijn al eeuwenlang een onderdeel van de verzorging voor dieren. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je deze natuurlijke producten kunt inzetten voor het welzijn van jouw paard.

Kruiden zijn niet alleen smaakmakers in onze keuken, maar kunnen ook een geneeskrachtige werking hebben. Zo kan kamille helpen om de spijsvertering te bevorderen en werkt het ontspannend. Let wel op dat je goed weet welke kruiden veilig zijn voor paarden, want niet alles wat natuurlijk is, is ook automatisch goed voor je dier.

Essentiële oliën hebben ook hun weg gevonden naar de paardenwereld. Lavendelolie wordt bijvoorbeeld gebruikt om rust te brengen bij nerveuze paarden. Maar zoals bij alle producten geldt: kwaliteit en correct gebruik zijn cruciaal. Niet elke olie is geschikt en sommige kunnen zelfs schadelijk zijn als ze verkeerd worden ingezet.

Vetramil honingzalf

Een specifiek natuurproduct dat veel aandacht krijgt binnen de paardenverzorging is vetramil honingzalf. Deze zalf, op basis van honing, is ideaal voor de behandeling van kleine wondjes en irritaties aan de huid. De zalf bevat naast honing ook essentiële oliën die de huid verzachten en het herstel ondersteunen.

Honing staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen. Vetramil honingzalf is daardoor niet alleen verzachtend, maar helpt ook infecties voorkomen. Bij kleine verwondingen of schaafplekken kan deze zalf dus een uitkomst bieden. Het aanbrengen is eenvoudig: na het reinigen van de huid smeer je de zalf twee tot drie keer per dag op het getroffen gebied.

Voeding die geneest

Goede voeding is de basis van een gezond paard. Superfoods worden vaak genoemd als het gaat om gezonde voeding voor mensen, maar wist je dat er ook superfoods bestaan voor paarden? Deze voedingsmiddelen zitten vol met vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die je paard kunnen helpen in topconditie te blijven.

Bijvoorbeeld, lijnzaad is rijk aan omega-3 vetzuren die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. Bietenpulp is een goede bron van vezels en helpt bij de spijsvertering. En wat te denken van chiazaadjes als antioxidant? Met deze superfoods kun je op een natuurlijke manier bijdragen aan de gezondheid van je paard.

Tips voor een natuurlijke vlooienbestrijding

Vlooien en andere parasieten kunnen een ware plaag vormen voor huisdieren. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om deze beestjes te bestrijden zonder direct naar chemische middelen te grijpen. Een goed begin is zorgen voor een schone leefomgeving; regelmatig schoonmaken en stofzuigen maakt een groot verschil.

Er zijn ook natuurlijke alternatieven zoals diatomeeënaarde, een fijn poeder dat veilig is voor huisdieren maar dodelijk voor insecten met een exoskelet. Een andere optie is het gebruik van natuurlijke sprays met essentiële oliën die bekend staan om hun afwerende werking tegen vlooien.

Een stressvrij leven met aromatherapie

Stress bij paarden kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Aromatherapie kan een handige tool zijn om je paard te helpen ontspannen. Het gebruik van diffusers of het aanbrengen van geurige oliën in de stal kan een kalmerende sfeer creëren. Wederom is het belangrijk om alleen veilige oliën te gebruiken die geschikt zijn voor dieren.

Studies tonen aan dat geuren zoals lavendel en kamille stressverlagend kunnen werken bij paarden. Deze methodes worden steeds populairder in de wereld van paardentraining en -verzorging, omdat ze helpen om een band op te bouwen tussen paard en ruiter zonder stressvolle situaties.

Eerste hulp bij kleine kwaaltjes

Soms ontkom je er niet aan: je paard heeft een klein kwaaltje of verwonding opgelopen. Voor deze momenten is het handig om een EHBO-kit bij de hand te hebben met daarin producten die specifiek gericht zijn op de behandeling van paarden.

Zoals eerder genoemd kan Vetramil honingzalf gebruikt worden bij oppervlakkige verwondingen. Maar er zijn meer producten die goed van pas kunnen komen, zoals calendula voor schrammen of aloë vera-gel voor brandwonden. Het is wel zaak dat je weet hoe deze producten correct toe te passen.

Mok paard

Als we het hebben over kwaaltjes bij paarden, mogen we mok paard niet vergeten. Mok is een huidaandoening aan de onderbenen en kan behoorlijk pijnlijk zijn voor het dier. Gelukkig zijn er natuurlijke middelen die kunnen helpen bij de behandeling hiervan.

Bij mok is hygiëne erg belangrijk; zorg ervoor dat de stal droog en schoon blijft. Natuurlijke zalven met zwavel of klei kunnen helpen om vocht en vuil uit de huid te trekken en zo het herstelproces te bevorderen. In ernstige gevallen is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts.

Door goed op te letten wat jouw paard nodig heeft en door gebruik te maken van wat moeder natuur ons biedt, kun je veel betekenen voor de gezondheid en het geluk van je trouwe viervoeter!

Geef een reactie

Terug omhoog